Z żalem opuszczałem Francję
Jeszcze brzmiała mi melodia
Jaką słyszałem w supermarkecie,
Lecz gdy przekroczyłem granicę
Wtedy już byłem u swoich
Czyli tubylców w Polsce.
Dzisiaj byłem w Biedronce
Ciasto francuskie kupiłem
Wydałem prawie jedno euro,
Lecz ja wiedziałem, że to ciasto
Jest dla bogaczy koneserów.
Przyznam wam się szczerze
Ze nie wiem jak się piecze
Ciasto Francuskie w Salt-er
Jednak postanowiłem iść z postępem.
Pierwsza próba nieudana
Druga próba niepowodzenie
Trzecia próba wielki sukces
Upiekłem ciasto francuskie w Salt-er.
Zapytacie się panie i panowie
Jakie powinno być ciasto francuskie
W waszym delikatnym podniebieniu?
Ja wam powiem;
Ciasto francuskie powinno być kruche
A jedząc je powinno przybywać w
ustach
Jak paluszki słone z Skawiny –
Krakowa w Polsce.
Autor Jacek Marek Krawczyk
Kraków 2018.04.21
No comments:
Post a Comment
jacek-43-43@o2.pl